Entry Terhangat Di Pasaran!!!

Friday, January 28, 2011

Kata Pujangga Untuk Sahabat Sejati

Sahabat Sejati


Erti Sahabat . . .
Rakan teman dan kawan 
Mungkin juga geng dan member 
Serta segala-gala yang sinonim




Sahabat Sejati . . .
Seorang insan pasti sunyi tanpa sahabat
Berbicara pasal sahabat
Pastinya baik . . .
Mengambil berat . . .
Prihatin . . .
dan menyayangi . . .
Kini, masa telah berlalu 
Tanpa di sedari,
Insan itu telah kehilangan seorang sahabat




Sahabat yang sejati . . .
Dalam sunyi meniti waktu
Barulah dia tahu
Betapa perlunya dia pada sahabat itu
Betapa kasihnya dia pada sahabat itu


Malangnya . . .
Sahabat itu telah pergi
Tiada lagi di sampingnya
Usah di kesali


Cuma . . .
Hargailah insan bergelar sahabat
Kerna sahabatlah peneman setia


Sahabat Sejati . . .
Sepanjang lalui liku-liku kehidupan
Ada kala di atas ada kala di bawah
Ada kala dibenci ada kala di rindu


Sahabat Sejati . . .
Bukan sukar menjadi sahabat sejati
Tidak bermakna di titip janji
Hanya perlu di sirami dengan kejujuran
Di hujani pengorbanan
Dilimpahi kasih sayang
Dan dihampari kesetiaan


Sahabat Sejatiku . . .
Engkau umpama empayar kristal di padang pasir kesepianku
Hadirmu penawar duka
Hadirmu bak bunga-bunga mekar mewangi
Hadirmu bagai suria pagi
Engkaulah cahaya di hatiku . . .




Nukilan Unique Gurl and The geng.




P/s: Ni hasil nukilan sahabat baik Miss Yaty masa zaman sekolah. Dia memang suka buat ayat-ayat puitis macam ni. Sajak ni eh sajak ke takpelah Miss Yaty nak panggil sajak jugak. Sajak ni dia buat masa kami Form 5. Agak sedih sebab kami bakal mengakhiri zaman sekolah waktu tu.



40 comments:

ferry said...

err..tu bukan pantun 4 kerat ke?

DeCrewz said...

Patut yati buat voice medium dengan suara yati, lau dengar baru ada feel nangis..he3

syaiza - chan said...

wahhh...! best puisi ni..ceja baca pun sdey coz zmn sek terasa baru je berakhir smlm...huhu..rendu kwn2 sek..skunk sume dah bz kerja...lma x dgr cter dr diorg..huhu

JIJI YU said...

mane hasel cik yaty senirik..nak bace gak..ehehhe..

Raji berkata said...

woahhh
still simpan eh sajak dia? ;D
bgus2
mcm karya A Samad Said xD

Solihin Zubir said...

utk kekasih sejati xde ke? hehhe..

Aanis Alexis said...

k.aanis dulu x maen sajak2 ni... ktrng maen syair... huhuhu~ tipu jek~ :)

Heidi Shafiq said...

berseni sungguh kamu.. :D

Matika said...

akak laa sahabat baik mamat..

Farhan Zulhusmi said...

sahabatlah segala-galanya padaa kita...jga lah dia....
insyaallah....amin............

M a W a D D a H said...

sangat best kalau jumpa sahabat sejati kan miss yaty..:)

Miss Yaty said...

@ferry: haha..taklah..;P

Ujang9897 said...

jiwang tue..hihi

Farhan Zulhusmi said...

ala-ala....comelnya dia.....nasib baek xde pipi....kalau xleh tarik pipi tu...hehehee

Miss Yaty said...

@decrewz: kang terkejut plak jai bila dgr sore miss yaty ;P

Miss Yaty said...

@syaiza chan: zaman sekolah memang zaman paling best dan banyak kenangan terindah kan ;)

Miss Yaty said...

@jiji yu: hasil dari miss yaty?hihi...masih tersimpan kemas...hihi ;)

Miss Yaty said...

@raji: aah..masih simpan sebab tu semua kan kenangan...

sebenarnya memang jenis simpan brg2 dari member..kalau raji bagi kulit coklat tanda persahabatan pun miss yaty simpan...hihi ;)

Miss Yaty said...

@solihin zubir: takde lagi..hihi...nanti kalau de miss yaty taip..heheh;P

Miss Yaty said...

@kak aanis: hihi...yelah tu tipu...;P
mesti tak syair akak buat lirik lagu..hiii ;)

Miss Yaty said...

@heidi syafiq: bukan miss yatylah...yang ni hasil nukilan kawan miss yaty ;)

Miss Yaty said...

@mamat: thanks dik..mamat pun sahabat blogger akak yang terbaik ;)

Puan Besar Shag Yahaya said...

Sedih bila baca sajak tu. Sobs sobs. Rindu semua kawan kawan termasuk kawab belog sebab semalam tak online ;'(

p/s : mata tu cantek! Tak ada ke lens macam tu eh? Keke ;)

niesz said...

hope persahabatan ni kekal.. :)

Ain Zulaikha said...

sangat puitis... :)

Wan Gerrard said...

wah sangat putis ^_^

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

sahabat oh sahabat. wujudkanlah persaudraan dm persahabatan, baru lebih kukuh jalinannya:)

shizuka said...

dear!best ah pantun2 tuh..yaty adik cik tom ke?echah mashuri cakap.betul ke?

iwan_dextrous said...

cool...sayu je.hhihi

puanbee said...

wah wah ...bagus lah jiwa seni ni

MataHati @ MH said...

bila baca kembali, sure teringat balik kenangan manis dulu2..
hargailah sahabat yg ada..

Miss Yaty said...

@shag: hihi..ada kot nanti yaty carik ;)

Miss Yaty said...

@niesz: amiin..thanks ye ;)

Miss Yaty said...

@ain: thanks ye :)

Miss Yaty said...

@wan gerrard : thansk :)

Miss Yaty said...

@fifiey lychee maration: so sweet..thanks dear ;)

Miss Yaty said...

@shizuka: thanks dear..aah miss yaty adik cik tom ;)

Miss Yaty said...

@iwan_dextrous: thanks bro..hihi;)

Miss Yaty said...

@puanbee: aah betul2..hihi..tapi kawan miss yaty lah yang berseni tu ;)

Miss Yaty said...

@MH: betul3...thanks..hope persahabatan kami berkekalan selamanya..amiin :)