Tuesday, September 7, 2010

Sambutan Hari Raya

Assalamualaikum sume. cm ne puasa ari ni? jgn de yg pose yangyok plak yea.hihi. arini da masuk 26 Ramadhan. alhamdulillah kita still di panjang kan umo tuk merasai nikmat nya bulan yg mulia ni. bila tyme raya je mesti nak pk duit raya.hihi. tapi tu zaman kanak2 dulu la. da besar (sedikit tua sbnr nye.hihi) terpaksa pendamkan aje niat nak dpt duit raya lg tu.hihi. kalo ingat kenangan zaman budak2 dulu memang sgt bes la. da nama pon budak2 kan perangai pon confirm la cam budak2.haha...pagi raya bukan nak pi salam ataupun peluk cium mak ayah dulu tapi sibuk bersiap2 nak pi serbu umah jiran.hihi..tapi percaya atau tak saya dulu bukan la jenis pusing taman nak pi cari duit raya. saya just explore 4 5 6 buah umah je. almaklum la. little bit shy saya ni.hahaha..tapi duit raya still lumayan. sebab nya sedara mara yg kasi la.hihi.. 


Sikit sharing is caring untuk korang cara yang patut kita lakukan sebagai orang Islam ialah jangan sekali2 menyambut raya ni dengan hiburan, mercun, ataupun pesta lampu. tapi kalo kita tengok zaman sekarang sume tu la yg sentiasa kita buat kan. hiburan melambak lam tv sampai tak menyempat kita nak berhari raya, abis satu cite smbung cite laen plak. tu tak masuk yg part rancangan nyanyi bersama artis lg tu. hurm mercun plak merata. jap2 bunyi belah timur jap2 bunyi belah barat. sume bersahutan. sume saling berlawan sape punya mercun paling kuat bunyi nya. jadi moh la kita saling beringat ye. 


 Satu lg, pada petang akhir Ramadhan org2 yg meninggal akan menangis sebabnya mereka akan menanggung azab kubur kembali. jadi adalah di cadangkan agar keluarga menziarahi kubur pada petang akhir Ramadhan atau jika kuburnya jauh, hendaklah dibaca doa Tahlil selepas solat Asar. Semoga dosa2 mereka diampuni. Ibnu Abbas r.a pernah mengatakan bahawa roh orang yg meninggal dunia dibenarkan pulang ke rumah anak2nya dan berdiri di pintu rumah memohon belas kasihan drpd anak2 mengirimkan bacaan doa, sekurang2nya Al Fatihah sekali utk mereka. oleh itu, sesungguhnya kita sebagai umat islam yg masih hidup ni mestila sentiasa beringat jgn terlampau gembira sehingga lalai ataupun terleka. jadi marilah kita saling ingat mengingati ye. Sharing is caring kan :)










info dari emel inbox saya. 
p/s: tinggal 4 ari lg sebelum menjelang hari raya.

2 comments:

rean said...

wahh..sini pun ade renung2kan ea..hoho.bagus2..akan saya cuba amalkan

Miss Yaty said...

rean,hik3...yela..share skit info d bln Ramadhan ni bgus gak kn...hihi..btw,selamat hari raya ye:)