Tuesday, September 7, 2010

Iklan Hari Raya Aidilfitri 2010 timbul kontroversi

Salam 27 Ramadhan. n3 kali ni berkenaan isu iklan Aidilfitri kt TV3. iklan raya kt TV3 tlh menimbulkan isu yg menganggu sensitiviti org islam. pihak TV3 sepatutnya lbh alert psl ni. jgn hanya di sebabkan nak mengikut tema 1 Malaysia, isu keagamaan di tolak tepi, walupun pihak TV3 tlh mengambil balik iklan berkenaan tapi iklan tersebut tlh menimbulkan berjuta pertanyaan beserta kekeliruan pada rakyat Malaysia. pihak TV3 dan jugak yg berkenaan hendaklah lbh alert pada isu sensitiviti seperti ini. diarap kesilapan kali ini menjadi pengajaran pada sume pihak agar lbh berhati2 menyiarkan iklan yg tidak menganggu sensitiviti umat islam dan juga sensitiviti agama lain. kat bawah ni saya sertakan beberapa maksud tersirat dari iklan berkenaan yg tanpa kita sedar mampu menyesatkan kita sebagai umat islam. sumber ini saya dpt dr blog sedara sazali. credit to him. [link]








SCENE 1 :
Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.
1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran



SCENE 2 
Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).



1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

SCENE 3 :
Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.
1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

SCENE 4 :
Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)
1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

SCENE 5 :
Budak-budak Melayu berlari merentasi semak-samun mengikuti laluan bercahaya (Illuminated) menuju ke suatu tempat. Close up lelaki separuh abad ketawa gembira sambil memandang ke atas langit (mengetawakan Allah).

lola says : ALLAHUAKBAR. semoga iman kita tidak terpesong.

6 comments:

sAzUwI said...

mmg pelik iklan hari raya tp dah macam krismas plak..
kener carik saper yg buat and saper yg luluskan..mgkin ader ketupat sebalik rendang..

selamat hari raya..=)

padin said...

hohohohohooh horlicks ekekee
tu la pasal, xkan la masa last editing tu xpasan kan emm

Tomato Gurl's Life said...

tu la..btol tu..sgt mencurigakan kan..mcm org xberagama islam je yg approve iklan ni..

Miss Yaty said...

sazuwi: aah..btol tu..tah sape la yg luluskan iklan ni..pe kate sazuwi tlg siasat psl ni?huhu~

Miss Yaty said...

padin: btol3..agak nye yg wat iklan ni bkn org islam kot sbb tu die xde prasaan pon ble bg idea iklan ni..

Miss Yaty said...

sis: maybe la kot..mcm2 la org skrg ni..xpk sblm luluskan iklan mcm ni...