Sunday, February 6, 2011

Kenangan Manis Sukar Di Lupakan



Gambar kenang-kenangan ;)
Salam sayang semua. Mesti malam ni ramai blogger yang belajar sibuk siapkan assignment dan projek masing-masing kan. Hihi. Miss Yaty tetiba terkenang pulak masa diploma dulu.

Masa Miss Yaty diploma dulu Miss Yaty sorang je dalam batch Miss Yaty yang duduk dan berasal dari Terengganu. Dulu masa mula-mula masuk diploma betapa gembiranya sebab konon dapat bebas dan jauh dari rumah.

Siyez Miss Yaty rasa macam burung nak terbang bebas di udara. Tapi bila genap je sebulan Miss Yaty duk kat Jengka Tercinta tu Miss Yaty mula terasa windukan emak,ayah,adik-adik dan rumah ku syurgaku.

Malam-malam bantal Miss Yaty kebasahan err bukan katil ye bantal je yang basah. Basah katil nanti korang ingat Miss Yaty kencing malam pulak. Bila tepon mak je suara mesti sebak je. Konon nak control lah kemanjaan nak tunjuk kematangan tapi hancuss air mata ni macam air terjun je mengalir tanpa henti bila borak dengan mak.

Siyez kekerasan Miss Yaty masa di alam persekolahan dulu terus luntur dan cair perlahan-lahan.Zaman sekolah memang Miss Yaty ni keras kepala err sekarang pun tapi alhamdulillah makin kuranglah.

Masa semester pertama tu jugak kali pertama Miss Yaty berpuasa berjauhan dari keluarga. Sedih memang tak dapat nak luahlah orang lain dapat pulang ke rumah untuk bersahur dan berbuka dengan keluarga tapi Miss Yaty sesorang tak dapat balik. 

Kawan-kawan Miss Yaty masa diploma memang kebanyakannya anak Pahang, anak Kuala Lumpur dan anak Selangor. 

Kalau  ikutkan hati Miss Yaty memang Miss Yaty nak balik jugak tapi ayah Miss Yaty marah dan Miss Yaty sendiri pun pikirkan masa dan kepenatan nak naik bas dari Jengka ke Terengganu.

Dahlah bas sri jengka tu macam hampeh je. Dengan aircondnya perlahan bas pun perlahan tempat duduk sempit. Bayangkan lah nak duk dalam bas tu sampai 7 hingga 8 jam. Tapi tu dululah masa awal-awal semester. Tapi lama-lama bas sri jengka dah upgradelah sikit-sikit. Sekarang korang yang belajar kat jengka bersyukurlah bas sri jengka dan jadi jengka liner. Memang sampai 5 jam je. Air cond sejuk tempat duduk pun selesa.

Eh pesal plak nak review pasal bas ni. Hahaha. Dah terpanjanglah pulak entry ni. Eh esok staff baru masuk. Sedikit kecewa sebab semua staff perempuan.

Kalau lelaki ada can jugak nak main mata. Hahaha ;P

Eh macam tergantung je cite Miss Yaty ni kan. Takpe nanti de masa Miss Yaty sambung. 

Miss Yaty berkata : Petang tadi tengok rancangan televisyen, ada sesi fesyen muslimah. Pereka design busana Muslimah tu orang cina. Err mana pegi pereka melayu dan islam??

Miss Yaty berkata lagi : Kenapa zaman sekarang yang ramai reka busana muslimah bukan orang islam? Adakah sebab itu busana muslimah tak cukup kriteria yang di sarankan dalam islam??

32 comments:

JIJI YU said...

mueheh nak staff laki ke..meh nak apply masok keje..

cik Ladies said...

hamboi , belaka scroll aje . aahaha . :p

pereka muslimah tu CINA ?? OMG !
mane org islam , tkut ambil risiko kot ?? hakhak!

Mat Ganu said...

oit!! rindu mase study dulu2 kew...hehehe.

jgn bermain mata, nanti buta...^_^

bukan photographer said...

ok lagi sebelah negeri...aku orang n9 dulu kene campak ke utara, pergi kedah..sekarang plak kene campak ke pantai timur, pergi terengganu...keje nanti xtau la kemane...timr puasa memang syahdu la..nak plak time sahur.. T_T

Cahaya Kehidupan said...

cahaya plak rindu BFF zaman diploma dulu.seriusly dorang mmg best firend forever,ada disisi cahaya tatkala susah dan senang...huhu

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag pun rindu zaman Diploma. Sobs ;'(

p/s : Sebab orang Islam tak pandai amik peluang yang ada utk design baju muslimah. Tahu nak buat baju yg koyak sana sini. Hmph~

emieysandra said...

kenangan masa study sgt bermakna, mcm skg..dok ingat cmne prngai mse sekolah dulu, nti bile dh keje, teringat mase bljar lak kn ;)

JuanYuan said...

cara akak tulis entri kali ni sgt sempoi..best..

keep it up :)

iwan_dextrous said...

memang melambak assis nie..hihihi...

org bukan islam ea..mungkin org kita x ad yg minat....

Raji berkata said...

hahaha zaman2 muda kan
semua manja2 ;D
kalau boleh nak call parents tiap2 ari
ye la sgt =.="

err no comment lah busana muslimah tu
kalau ak jdi pereka fesyen inshaAllah aku yg bakal buat fesyen muslimah ni
hak2

si para para said...

orang terengganu rasanya memang kurang kat pusat pengajian di negeri orang...yang laki lagi kurang...

elehh tak malu beso2 nangis.hehe

aReTikZ said...

Err.. ni yang seram nak kerja tempat Yaty, kang cair den.. eh? haha..

Miecyber said...

Memori yang indah...

24 khasiat ais dan air sejuk

Matika said...

huuu 7,8 jam naik bas....cormfirm klau yang cepat snagat migrain tu msti dah tak than...he3

syaiza - chan said...

hye kak..!!
hehe..cter psl penglmn berjauhan dr keluarga ea...huhu....sjak kecik ceja x pnh ddk jauh dr keluarga...tp pasni dah smbg bljr..x tau cmne nk hidup tnpa kelaurga..xreti nk berdikari lorhh..huhu T_T

Ati Masrif said...

jadi kenangan terindah tu
sebab berada di perantauan ke

or sebab ada dengan kawan2
hihi..ffeening skit ^_~

Miss Yaty said...

@jiji: hahahaha. . meh3.. ade keje kosong lagi untuk jiji ;)

Miss Yaty said...

@cik ladies: saje nak try buat scroll. mood tengah nak try and error..hihi..

aah.. mungkin kot. pereka islam tak ramai berani nak design sebab diri sendiri pun tak pakai baju muslimah kot...huhu~

Miss Yaty said...

@mat ganu: aah windu zaman diploma dulu..huhu...


hihi..cakap je tak main mata pun..hihi ;P

Miss Yaty said...

@bukan photografer: kesiannya..tak sangka awak belajar lagi jauh dari miss yaty. sabar ye. mungkin ada hikmah nya. mana tahu nanti dapat keje area negeri sembilan je.

tapi kan belajar jauh2 kan best sebab dapat pengalaman berlainan negeri ;)

Miss Yaty said...

@cahayakehidupan: samalah kita cahaya. pengalaman miss yaty yang ni pun share pasal kekawan masa diploma.

kenangan masa diploma memang sangat sweet. sukar nak lupakan sebab dapat kenal kawan2 yang sangat memahami ;)

Miss Yaty said...

@puan besar shag: sedihkan. hope masih dapat jumpa dorang lagi. . .

p/s: setuju pendapat shag tu.. alahai dunia sekarang.

Miss Yaty said...

@emieysandra: betul tu emieysandra. kalau dah nama kenangan ni memang susah nak lupakan kan. ;)

Miss Yaty said...

@juan: thanks dik..errr entry sebelum2 ni skema ekk?? hihi.:P

takpe2..paham..hihi ;)

Miss Yaty said...

@ iwan_dextrous: assis tu pe??

aah mungkin kot. pereka design tak berani kot sebab nanti ramai org islam kutuk design dorang plak kot..huhu

Miss Yaty said...

@ Raji : Aah betul2..tapi sekarang pun miss yaty muda lg..hihi ;P

alhamdulillah. syukur masih ada orang islam nak design baju muslimah. tapi tu kalau raji jadi pereka design lah kan. ;P

Miss Yaty said...

@si para-para: betul tu. memang tak ramai pelajar dari ganu keluar dari ganu. sebenarnya miss yaty minta transfer pegi sana. padahal dapat machang. hihi.

pape pun semua yang berlaku ada hikmahnya ;)

Miss Yaty said...

@aretikz: hahaah..ye ye je ati aretikz leh cair...kikiki ;P

Miss Yaty said...

@miecyber: betul3..memang memori indah ;)

Miss Yaty said...

@matika: taw takpe. syukurlah akak takde migrain tapi cepat mabuk kalau jalan jauh =,="

Miss Yaty said...

@syaiza-chan: hihi..nanti insyaAllah ceja pun dapat biasakan diri macam akak jugak..mula2 memang sedih tapi lama-lama insyaAllah kita dapat lawan perasaan tu. ;)

Miss Yaty said...

@kak ati: 2 2 pun kenangan yang amat indah bagi yaty akak. kenangan hidup di perantauan lah buat yaty jumpa kawan2 baik yaty ;)