Thursday, March 24, 2011

Kesalahan Jalan Raya | Geram Betul!

Assalamualaikum semua. Pagi tadi Miss Yaty makan McDonald Breakfast tuh. Best jugak dan Miss Yaty kenyang sampai ke petang. Tak caye ke? Tak caye sudah. Hahah. Err saje nak cite padahal korang dah muak makan McDonald Breakfast kan. Hihi~

Hurm. .Korang perasan tak cuaca sekarang ni selalu je hujan kan. Kat tempat tinggal Miss Yaty ni boleh di katakan setiap hari hujan. 

Tak sangka jugak bulan 3 jadi musim hujan. Tapi itulah petanda Allah tu Maha Besar dan Berkuasa kan. Mungkin ada hikmah di sebaliknya. 

Ada Miss Yaty dengar negara kita ni jadi hujan salah satu kesan radiasi dari Jepun. Yang tu yang Miss Yaty dengarlah. Kesahihah Miss Yaty tak tahu dan tak cuba ambil tahu pun. Kalau ada sesiapa yang tahu kongsilah kat blog ye. 

Petang tadi masa Miss Yaty balik kerja ada sebuah kereta tu tukar jalan dengan cara mengejut. Kalau bagi signal takpelah jugak. Tapi masalahnya pemandu kereta tu tak beri signal. Hampeh betul! 

Miss Yaty pikir positif mungkin signal kereta beliau rosak kot!! Miss Yaty geram betul kalau ada pemandu yang tak berhemah macam ni. 

Dorang ni macam anggap signal ni macam tak penting je. Padahal kebanyakan penyebab berlakunya kemalangan di jalan raya di sebabkan pemandu tak beri signal lah.

Dorang ni ambil remeh je hal ni.

Agaknya dorang pikir sape yang beri signal masa tukar jalan atau masuk jalan ni kolot kot. Ataupun dorang ni memang tak sayang nyawa sendiri.

Kalau dah memang terang lagi bersuluh tak de kereta atau kereta masih jauh takpelah kalau korang taknak bagi signal pun. Tapi kalau dah rapat gila tu tolonglah beri signal jangan di sebabkan kesalahan kita tak memberi signal ada nyawa yang bakal melayang.

Pikir-pikirkanlah dan sayangilah nyawa anda dan ingatlah orang yang tersayang. :)


15 comments:

diana said...

akak suka hujan..
kalau panas jadi tak selesa la..
lama nyepi pi mana??

Farhan Zulhusmi said...

isy2...xptut betul miss yaty xbagi signal....opssssss...silap...xptut betul orang tu xbagi signal..hahaha

aReTikZ said...

memang susah kalokita berhemah.. orang lain tak.. xpala.. sebut hemo hemo pun ok.. haha..

Entri Lelatest
Memilih Itu Perlu, Bukan Terlalu

niesz said...

ha a..betul2..niesz pling pntang kalau org nk masuk selekoh x bg signal, rase nk langgar je buntut keta die tu..

Tok Esah said...

ha'ah, sekarang selalu hujan!!! ni pun ngah hujan lebat!! huhuhu

hati2 bila memandu!!

JIJI YU said...

aku suke je mane2 pon..

HAZWAN17 said...

driver tu laki ke ppuan miss

sarah-najwan said...

stended tu yaty..
kdg2 mereka ni
langsung xberhemah..

selfish gini...

Puteri Iqa Izyan said...

betul2. iqa pun xphm knp susah sgt nk bg signal. kete je besar.tp signal tadek.~

Kalamhati said...

Biasa la tu..bukan semua yg patuh pd undang2..adaa gak yg nak break..yg kesiannya kita yg ikut undang2 ni kadang2 tergangggu dengan sikap dorang ni...

zaradgreat said...

tuh la. berbulu betul kalo orang belok tak bagi signal. nyampah betul.

haah. ade dengar gak. orang cakap lepas tsunami jadik, macam satu dunia hujan.

sissyira said...

salam

benci org y suka langgar peraturan jalan raya...

tak sangka kan bln 3 jadi musim tengkujuh sekarang.

bunga said...

betul..bag bunga singnal adalah paling penting selepas berak..

Matika said...

haha..akak memang fikir positif..
mana thu org tu xda duit nak betulkan lampu signal.hehe

EastbulletdotCom said...

satu singal mampu membuat banyak perubahan.. biasanya yang jarang bagi signal ni kenderaan besar, kenderaan kecil seperti motor yang menjadi mangsa.

eastbulletdotcom