Monday, March 7, 2011

Tutorial Save Energy Mode


Assalamualaikum korangg. . .

Sila terkejut sebab ni first time Miss Yaty nak bagi tutorial. Miss Yaty dah tak ingat blogger mana tapi adalah 2 3 orang blogger yang request untuk tahu cara nak buat save energy mode ni.

Miss Yaty ajar korang melalui beberapa step yang mudah je. Kalau tak paham jangan segan-segan bertanya. Dan kalau salah jangan segan-segan nak tegur ye.

1 : Step pertama korang kena klik Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.

2 : Step kedua korang jangan lupa buat backup dengan klik Download Full Template sebagai langkah berjaga-jaga kalau korang tersilap adjust coding lain.

3 : Step seterusnya korang tekan keyboard ctrl+f dan cari code <head> .

4 : Step yang ini korang kena masukkan coding kat bawah ni sebelum coding di atas.

<!-- save your energy --><script language='javascript' src='http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js' type='text/javascript'></script><!-- save your energy end -->

5 : Preview dan kalau okay korang Save Template.

6 : Semoga berjaya!

Credit to : Meenviro

P/s: Kalau sesape nak tahu pasal ALEXA RANK nanti Miss Yaty cari link dari blog Cik Tom. Rasanya Cik Tom penah terangkan pasal ALEXA RANK ni.

12 comments:

wa khairul onggon said...

Tutorial yg bagus Cik Ti :) SHaring is caring..

syaiza - chan said...

miss yati...mau tny....energy mode tuh ape function dia ek..?? hehe

niesz said...

niesz nk cuba lah yg ni nnti :)

echah mashuri said...

erm.kalau saving mode neh bleh jimat letrik ek yaty?

sissyira said...

salam

wah bagus ni...walaupun pertama kali buat mmg hebat =)

diana said...

wah..
sikit hari lagi blog ni boleh lawan tutorial2 blog cik tom lah..
hehhe

diana said...

wah..
sikit hari lagi blog ni boleh lawan tutorial2 blog cik tom lah..
hehhe

Taufiq Tiramisu said...

nice one!! ;)
thanks yaty!! ;)

Matika said...

wahh tutorial..bgos2...mamat bila bosan je baru buat tutorial..he3

Umi Sakinah said...

sy xbole nk copy kod tuh la...=(

Miss Yaty said...

@Umi Sakinah : hye umi sakinah :) blog saya mmg takleh nak right click..
awak boleh highlight code tu pas tu tekan ctrl+c pas tu bila nak paste awak tekan ctrl+v ye...selamat mencuba :)

auni madihah said...

hye miss yaty!miss boleh x follow blog sye please2!

http://aunimadihah.blogspot.com/