Tuesday, July 31, 2012

10 Perkara Penting dan Menarik Mengenai London Olympics 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Korang tahu tak apa perkara penting dan menarik di sebalik Olympics 2012 ni? Perkara-perkara ni lah yang buat Miss Yaty sangat kagum pada Olympics ni dan mula merasai kehangatan Olympics 2012 ni. Korang tahu kan Tuan Rumah Sukan Olympics kali ini adalah London. Tapi korang tahu tak sebenarnya London mendapat pelbagai kebaikan dan kelebihan apabila menjadi tuan rumah Olympics tahun 2012 ni. 

Stadium 

 Jom Pergi Bengkel Hijab Sunsilk




Stadium Olympics ni mampu mencapai kapasiti sebanyak 80,000 orang. Ia juga dikenali sebagai stadium Olimpics yang paling ringan yang telah di bina.

Perubahan pada Ekonomi Di London



Disebabkan games ini, London telah membuat perkiraan bahawa ekonomi London bakal naik sehingga mencecah $80 billion pada tahun 2015 nati.

Peluang Pekerjaan


Olympics ini telah menyediakan 12, 000 peluang pekerjaan di Olympic park. Boleh bayangkan tak betapa besarnya Olympics park ni.!! 

Selepas Olympics



Selepas berakhis Olympics 2012, empat arena Olympics park akan di ubah suaikan dan dipindahkan ke bahagian lain di UK bersama-sama dengan kolam renang dan kolam latihan.

Charity 


Peralatan sukan yang di gunakan semasa Olympics akan di berikan percuma sebagai derma dan sebagai beramal.  

Pelbagai jenis Negara yang mengambil bahagian dalam Sukan Olympics 



300 negara mengambil bahagian dalam Sukan Olympics 2012 dan 147 negara dalam Paralympics. 

Pembinaan



Pembinaan Taman Olympics ni dah bermula pada May 2008 lagi dan terdapat lebih 5,250 orang telah bekerja dalam proses pembinaan ni. 

Taman Olympics



Selepas Sukan Olympics tamat, Olympiccs park ni akan menjadi salah satu taman bandar yang terbesar dibina di Eropah selama lebih dari 150 tahun.

Kos 



London Olympics 2012 di jangka telah menelan kos sebanyak £20 billion dan rakyat dari London telah menyumbang sebanyak £625 million dari jumlah itu untuk menbantu penyediaan Sukan Olympics di negara mereka. 

Olympics in London 




London penah menjadi Tuan Rumah untuk Olympics pada 1908 and 1948. Pada tahun 2012 ni adalah kali ke-3 London menjadi penganjur untuk sukan Olympics ni. 

Sumber dari goodpaste.com . Thanks for info. Sharing is caring. :)

12 comments:

khairul akmal bin azman said...

banyak untung nye negara mane anjurkan..

JebengOtai™ said...

agak2 malaysia leh x anjurkan..hehe

Norashiqin Kamaruzaman said...

hehe, wahh senang nye diorng berbelanjakan duit berbilion2 kan...heheh, kalau la dapat ke kite duit tu...hehhe


p/s: miss yaty beli 2 lens pon dah boleh diskaun...hehe ajak la kawan2 ke sedare.. =))

Blog Asyraf said...

Banyak jugak kontreversi pasal sukan olimpik london ni..katanya terlibat dengan freemason apa la..haish..

diana said...

ramai penaja boleh la ..kan??cer kalau malaysia yang buat..entah syarikat biskut mana la nak taja ..heheh

Sue PeLik said...

perghhhhhhhhhhh huhuh tak terkata saya huhuhu

Miss Yaty said...

@khairul akmal bin azman : aah..betol tu..

Miss Yaty said...

@JebengOtai™ : semput sikit kot. kikiki~

Miss Yaty said...

@Norashiqin Kamaruzaman : kalo sy dpt sy beli lens shiqin byk2..haha :P

Miss Yaty said...

@Blog Asyraf : dengar juga isu tu kat facebook..arap2 tak ade kaitan ngn freemason la..

Miss Yaty said...

@diana : kikiki..taw tak pe kak.. dorang ramai penaja takpe lah..kalau mesia semput le sikit nk sponsor..hehe

Miss Yaty said...

@Sue PeLik : eh tu dah berkata-kata da kan.. :P