Friday, November 3, 2017

Apa aktiviti yang seronok dibuat bersama anak 2 tahun 7 bulan?

Sekarang stage umur Darwisy dah 2 tahun 7 bulan. Kadang-kadang Darwisy terleka jugak dengan smart phone. Tapi masih in control. Masih in control sebab kalau dia tak nampak smart phone tu dia ok lagi. Jangan bagi dia ternampak je.

So sekarang ummi tengah fikir cara nak lekakan Darwisy sambil tu boleh bonding dengan adik dia Insyirah. Insyirah bulan ni dah masuk 12 bulan.
 
1. susun blok berbagai bentuk.
2. buku cerita.
3. tugasan rumah : susun kasut, sapu sampah, lap tumpah.
4. jadi penyampai : suruh dia bagi barang tertentu dekat ayah / abang / mama.
5. sampaikan pesan : suruh kejut abang bangun tidur, beritahu abang suruh simpan buku.
6. main sorok-sorok.
7. main bertema baju tertentu (superman, spiderman, elsa, snow white)
8. main berlakon jadi haiwan (arnab, buaya, harimau, ular, katak, burung)
9. nyanyi lagu-lagu mudah atau zikir harian
10. belajar counting, color, abc

Kena fikir lagi apa boleh buat

No comments: