Friday, December 24, 2010

Kepentingan ChurpChurp Pada Blogger



Hallo hallo. Hari ni Miss Yaty bersama Churpchurp. Korang tahu apa itu Churpchurp? Mesti korang pernah tengok atau terbaca entry pasal Churpchurp kat blog-blog lain kan. Saya pun pernah tengok dan tertanya-tanya dan tertarik hati untuk mencuba.

Mula-mula memang takut nak mencuba sebab takut Churpchurp ni pesaing Nuffnang. Takut nanti Gliteratti kat Nuffnang saya kena tarik. Tapi lepas godek-godek Google baru saya tahu Churpchurp ni under Nuffnang. Kiranya Churpchurp dan Nuffnang ni satu keluargalah. Saya baru jugak berkenalan dengan Churpchurp ni. Saya tertarik dengan Churpchurp ni sebab Churpchurp ni untuk buat duit. Hihi

Cara nak dapat income guna Churpchurp ni bukan macam Nuffnang. Kalau Nuffnang kita cari duit dengan berdasarkan iklan kat blog kita. Tapi kalau Churpchurp ni lain sikit. Cara kita nak cari duit dengan selesaikan task ataupun assignment yang Churpchurp bagi kat kita.


Cara nak promote task yang Churpchurp bagi ni mudah je. Tak perlu nak buat entry panjang dan melalut. Yang paling penting korang kena masukkan semua keyword untuk task korang tu. Lepas dah buat tweet tu kita kena tunggu Churpchurp authorize tweet tu dulu. Kemudian barulah tweet tu akan tersiar kat Twitter dan Facebook kita. 

Saya baru lagi register Churpchurp ni. Saya register 8 December 2010. Tapi siyez tak tahu apa pun. Just register Churpchurp saje tanpa register kat Twitter. Syarat wajib Churpchurp ni kena ada Twitter. Sila pastikan korang ada akaun Twitter sebelum register Churpchurp ye. So apa tunggu lagi jom daftar Twitter di Twitter.com.

Saya baru je daftar Twitter semalam. Baru seorang follower saya. Apa kata korang yang dah join Twitter tu tolong follow saya jugak? Hihi. Saya takde kawan yang ada Twitter. Tolong follow SINI ye. 


Saya dah ada 10 task yang perlu di selesaikan tapi saya dah rugi (saya agak je) sebab 4 task saya dah completed. Tapi saya tak sempat promote pun lagi. 


P/s: Info Churpchurp ni saya search kat google.




Credit to blog :


[http://sumijelly.com/tag/apa-itu-churp-churp/]
[http://www.aizatshafiq.com/2010/08/income-pertama-dari-churpchurp-apa-itu.html]
[http://mamiuyun.blogspot.com/2010/11/tutorial-churpchurp-assignment.html]
[http://wanmus.com/churpchurp-buat-duit-dengan-twitter-pulak.html]

12 comments:

Shag said...

Shag follow Yaty! Shag tak berani lg lah nak join ChurpChurp sbb tak clear pasal assignment tu. Apa kata Yaty review pasal assignment dia? Macam mana nak complete kan assignment dengan macam mana nak promote? Hehe :P

iqbalhakimi said...

hehe..ada join jugak churp2 nie tapi tak aktif =D

Aizuddin Hanis said...

wah menarik...nice info..nanti sy wat twitter dan chup2

najihah sahami said...

yaty!!macam best je...mish nak try la...hehe...kang yaty bagi tunjuk ajar pada mish tau. hehe

honeyvsbee said...

jom follow kat twitter....bee follow awk dulu keyhh

Miss Yaty said...

@shag: thanks dear..ermm insyaAllah yaty akan cuba ye..pape perkembagan pasal churpchurp yaty inform terus :)

Miss Yaty said...

@iqbal: jom cuba aktif kan churpchurp.mana tahu ada rezeki :)

Miss Yaty said...

@aizuddin: lepas de twitter follow lah yaty jugak..takde org follow yaty lagi setakat ni..isk

Miss Yaty said...

@mish: yaty pun baru nak mencuba gak..hihi..kita sama2 belajar ye..hihihi;p

Miss Yaty said...

@bee: yaty dah cek twitter yaty tapi takde org follow pun lagi..hihi..bee dah follow yaty ke?

CIK TOM said...

sis xde akaun twitter lg ni..huhu

diana said...

ada akaun twitter tapi tak reti nak guna..
hahah