Saturday, December 18, 2010

Tips Mencantikkan Muka

Salam semua. Kali ni saya nak share dua perkara penting yang perlu wanita tahu untuk menjaga kecantikan.


1. Jangan malas mencuci muka. 
                      
    Mesti ramai yang malas nak cuci muka bila dah balik kerja kan. Saya pun salah seorang yang malas nak cuci muka bila balik rumah lepas keluar berjalan. Sebenarnya mencuci muka amat penting terutama pada wanita yang pakai make up tak kiralah tebal atau tak memang perlu cuci muka. Jangan malas cuci muka sebab make up atau bedak yang kita gunakan tu akan menyebabkan muka kita tak dapat bernafas. Yang tak pakai bedak langsung pun perlu basuh muka kerana muka kita dah terdedah dengan asap semasa keluar rumah. Ni boleh menyebabkan muka mudah menjadi kasar dan berjerawat. 





2. Pandai memilih bedak yang sesuai dengan kulit muka.

    Kita mestilah  pandai memilih bedak yang sesuai dengan kulit muka kita. Jika kita salah  memilih bedak boleh menyebabkan kulit muka mengelupas atau pun menyebabkan muka kita   menjadi suram. Kalau bagi saya, saya lebih suka memilih bedak yang lebih gelap dari kulit muka saya. Untuk bedak asas seeloknya biarlah sama warna dengan kulit kita supaya   menampakkan tona wajah kita lebih sekata. 






10 comments:

Aanis Alexis said...

yaty ni dh mmg comey dh...... =)

Miss Yaty said...

@kak aanis: hihi....malu2... ;p
mane de la kak aanis...

Matika Love said...

comel sngat2...huhu

Aanis Alexis said...

mse kt jengka dulu, k.aanis ske tgk yaty. siyes x tipoo.


p/s: jgn pikir bkn2 ek. k.aanis bkn lesbo!

CekLa said...

patut muka putih je..~ :)

Miss Yaty said...

@mamat: apa yang comey dik? ;p

Miss Yaty said...

@kak aanis: betul ke? hihi..malumalu...hihi...yaty tak perasan pun...yang yaty tahu kak aanis peramah dan comey...sebab tu ske kacau kak aanis..hihi :)

Miss Yaty said...

@cekla: ni tips tuk semua....hhi..yaty share sebab rase bnde ni bnde asas je...hihi

Shag said...

Shag susahlah nak pilih bedak utk muka sebab muka cepat berminyak plus sensetip sgt kulit. Hmph~

Miss Yaty said...

@shag: dah try pegi klinik ke? tnye dktr produk pe yang sesuai dgn kulit mke shag..cuba tnye dktr dlu ye...mitak tips tuk jaga muka berminyak..
:)